Madeksperimenter ved onsdagsulvene
En del af efteråret har onsdagsulvene forsøgt sig med at lave mange slags mad.
Vi har været i gang med at tage kokkemærket, og der er både blevet bagt kanelsnegle og pandekager, lavet marmelade og eksperimenteret med at bage snobrød i ovnen.
Vi har også prøvet, hvor gode vi er til at mærke forskel på mange slags frugter og grøntsager, og vi har smagt på forskellige ting for at prøve at genkende dem.
Det sidste, vi lavede for at få kokkemærket, havde vi aldrig prøvet før. Vi skulle både lave ketchup, kærnemælksost og budding – men kun som små smagsprøver. Ketchuppen kunne vi allesammen lide, men der var mange, som ikke syntes om kærnemælksosten. Den smagte nu nærmest som hytteost og var ikke stærk. I kan se et par af opskrifterne nedenfor.
Vi har også været udendørs til nogle af vores ulvemøder. Vi har været på løb efter kort, vi har solgt julekalendere og vi har de fleste onsdage startet møderne med at lege udenfor. Det gør vi, uanset om det er sommer eller vinter, for når vi er 24 ulve i flokken, er det bedst at få brugt lidt energi, inden vi skal indenfor, mener lederne.
En af de sidste gange før jul skrev vi brev til nogle ulve i Skads ved Esbjerg. Vi havde fået et brev fra dem, fordi de er i gang med at tage et mærke.
Lone, Flokleder
Kærnemælksost
1/2 l kærnemælk / Lidt creme fraiche / Lidt salt / Finthakket løgkarse, brændenælde, skvalderkål og skovsyre – eller fx karse eller brøndkarse.
Kærnemælken hældes i en gryde og varmes langsomt op til ca. 60 grader (vigtigt – en finger stukket ned i mælken skal være blank og ikke hvid, når den kommer op !). Rør endelig ikke rundt. Herefter filtreres vallen fra gennem et viskestykke eller et kaffefilter, og det stilles til afdrypning lidt.
Der tilsættes lidt salt og røres lidt creme fraiche i ostemassen. Urterne blandes i – opdel eventuelt osten i mindre portioner og lav forskellige typer oste.
Pølsemandens ketchup
400 g æbler / 1 kg tomater / 1 løg / 2 spsk. vand / 1 spsk. salt / 50 g sukker / 1 tsk. paprika / 1 tsk. sennepspulver / 3 spsk. eddike
Skræl æblerne, fjern kernehuset og skær dem og tomaterne i mindre stykker.
Pil løget og skær det i kvarte. Kog æbler, tomater og løg i vandet ved svag varme i 30 min. og findel det med en stavblender eller i en foodprocessor.
Pres blandingen gennem en sigte til fin puré og hæld den tilbage i gryden. Tilsæt salt, sukker, paprika, sennepspulver og eddike og lad puréen småsimre i 10 min. uden låg.
Smag til sidst ketchuppen til med krydderier.